Novinky

"Krídla dávajú voľnosť, škola dáva rozlet."
          • MORAVA

            29. 5. 2018

                 Dňa 23. mája 2018 sme sa my žiaci 7.A a 7B triedy Základnej školy Konštantínova vybrali na výlet do blízkych Čiech - na Južnú Moravu. Cestovať sme začali  o 22:00 h a cesta trvala približne 8 hodín.  6:00 h ráno nasledujúci deň sme už boli na mieste pri priepasti Macocha. Skôr ako sme sa dostali na dno priepasti mali sme možnosť pozrieť si priepasť zhora, nakoľko do prehliadky so sprievodcom sme mali ešte čas. Približne okolo ôsmej hodiny sme sa lanovkou presunuli na dno priepasti a začala sa exkurzia v Punkevní jeskyni. Z jaskyne sme vyšli až  na dno priepasti Macocha,  ku názvu ktorej nám sprievodkyňa porozprávala aj povesť, ktorá sa viaže k jej názvu Macocha. Skrátene preto lebo Macocha sa chcela zbaviť svojho nevlastného syna a hodila ho do priepasti kde sa ale zachytil o konár a vyslobodili ho drevorubači. Tí sa pomstili macoche tak, že ju tam hodili tiež ale ona už také šťastie nemala a zomrela.  Po dokochaní sa krásou priepasti nasledovala plavba po rieke Punkva. Tam sa prehliadka priepasti skončila. Po nej sme sa vybrali do krásneho zámku Lednice, ktorý tiež nazývajú Versailles južnej Moravy. Krásny zážitok sme mali aj z prechádzky po upravených záhradách zámku. Odtiaľ sme sa presunuli do ďalšieho neďalekého štátneho zámku Valtice, ktorý bol pôvodne hrad a bol niekoľkokrát prestavaný. Prehliadku sme ukončili prechádzkou po krásnom parku. Po prehliadke sa cestovalo späť na Slovensko do blízkosti Skalice, kde sme boli ubytovaní. Ďalší deň ráno sme išli na prehliadku ďalšieho zámku v Buchlovicích. Na tú dobu moderný zámok obkolesený rozsiahlym parkom - dielo v talianskom štýle nazývané villa rustica, ktoré je dnes považované za najčistejší príklad talianskej barokovej vily v strednej Európe. Z buchlovického zámku bolo vytvorené reprezentatívne  sídlo, medzi stenami ktorého poprední vtedajší politici rozhodovali o osude Európy. Práve z tohto obdobia pochádza tiež súčasná podoba zámku aj luxusne zariadené interiéry. Celkom mimoriadny význam má aj baroková záhrada a rozsiahly anglický park, ktorý je zaradený medzi najkrajšie historické záhrady v Českej republike. Náš výlet pokračoval do ZOO v Zlíne. Hovorí sa, že táto ZOO patrí k najkrajším miestam celej Moravy.  Vtáky žijú vo voliérach, ktoré pripomínajú ich domovinu, cicavce sú vystavované v prírodných expozíciách. V tejto ZOO žije viac ako 1200 zvierat, ktoré reprezentujú viac ako 200 druhov.  Táto ZOO je rozdelená podľa kontinentov a prostredie pripomína skutočný domov zvierat. Každá oblasť je označená panelmi s prehľadom chovaných zvierat a jednotlivé kontinenty sú označené stožiarmi s vlajkami vo farbách, ktoré reprezentujú daný kontinent. Žiaľ, prehliadku ZOO predčasne ukončila búrka. Počasie si však vybrať nevieme. No ani tento zážitok nepokazil celkový dojem z výletu. Nasledovala cesta domov. Ako to už býva zvykom na záver sme sa zastavili v obchodnom dome MAX v Žiline. Unavení no plní zážitkov sme sa pol hodinu po polnoci z piatka na sobotu vrátili šťastne domov.

                        Naše poďakovanie patrí pani učiteľkám, ktoré sa o nás po tie dni starali a v neposlednom rade pánom šoférom za bezpečnú jazdu.                                                                                                                 

                                                                                                                                                 Richard Čekelský    7.B

          • Okresné kolo CO

            14. 5. 2018

                 Piatkové jarné počasie prialo ďalšiemu kolu okresnej súťaže Civilnej ochrany mladých záchranárov. Naša škola mala zastúpenie dvoch tímov. Spolu 10 tímov z okresu Stropkov sa popasovalo v disciplínach : civilná ochrana a použitie plynových masiek, podanie prvej pomoci, hasenie malých požiarov, topografia, vedomostné testy a streľba zo vzduchovky. Tím A v zastúpení: Claudia Cichá, Katka Pšárová, Matúš Šlechta a Norbert Antoš obhájili minuloročné druhé miesto, čím si vyslúžili postup na krajské kolo. Tím B v zostave: Erika Lajčinová, Natália Sidorová, David Nguyen a Lukáš Ličko obsadili pekné štvrté miesto. Poďakovanie patrí p. učiteľke Mgr. Džupinovej za príkladnú prípravu a čas venovaný obom tímom. Súťažiacim srdečne blahoželáme a postupujúcim prajeme veľa zdaru v krajskom kole.

            Claudia Cichá 8.A

          • ŠKD - Apríl mesiac lesov

            11. 5. 2018

                27. apríla pripravila mestská knižnica v rámci celoslovenskej kampane pod názvom „Les ukrytý v knihe“ besedu s lesným pedagógom Petrom Juhásom. Poslaním kampane je poukázať na význam lesa a lesníctva pre spoločnosť a podporiť environmentálne povedomie prostredníctvom kníh.

               V úvode si žiaci pozreli film o živote v lese, v ktorom sa dozvedeli, prečo je potrebné starať sa o les. Nasledovala diskusia, kde kládli množstvo otázok. Pán Juhás pripravil pre žiakov rôzne aktivity: čítanie o lese z rozprávkovej knihy „Kremienok a Chocholúšik“, vypracovanie pracovných listov, v ktorých lúštili jazykové hlavolamy a zostavenie vlastného „Rodostromu“. Deti sa naučili ako sa zisťuje vek stromov, a to prostredníctvom počítania letokruhov. Na záver si každý odniesol semienko lipy, ktorá je slovenským národným stromom.   

          • KNIŽNICA - Vráťme knihy do škôl

            4. 5. 2018

            Zažili príbeh z knihy a vyhrali super ceny!

            Princíp súťaže bol veľmi jednoduchý. Žiak si prečítal ľubovoľnú knihu podľa vlastného výberu a následne v krátkosti popísal, prečo si danú knihu vybral a čo mu jej prečítanie dalo. Žiaci na I. stupni ZŠ sa mohli rozhodnúť či príspevok napíšu  alebo nakreslia obrázok.

            Cieľom celoslovenskej súťaže bolo podporovať záujem mladých ľudí o čítanie kníh ako dôležitého prostriedku ich osobnostného rozvoja. Tento rok to bol už VII. ročník a do súťaže sa v kategórii základných škôl zapojilo 3837 súťažiacich.

            V kategórii základných škôl

            naša žiačka Nikola Duždová zíslala 6.cenu a balíček kníh,

            žiačka Terézia Čabalová získala 15.cenu a taktiež balíček kníh.

            Srdečne blahoželáme!

             ZŠ Konštantínova

          • Biologická olympiáda - kategória E

            4. 5. 2018

                Biologická olympiáda - kategória E je tento rok zameraná na v odbornosti botanika na lesné rastliny, v zoológii na lesné živočíchy a v geológii na vulkanizmus. Obvodné kolo tejto olympiády sa konalo na CZŠ sv. Petra a Pavla 11. apríla 2018. Naši biológovia súťažili v ťažkej konkurencii a dosiahli pekné umiestnenia. V odbornosti zoológia Liliana Zuberová zo VI.B triedy obsadila druhé miesto a Richard Čekelský zo VII.B triedy tretie miesto. Srdečne blahoželáme. Liliane Zuberovej držíme palce na krajskom kole.

                                                                                                                                          Mgr. K. Vargová

    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje